Food Miles

Food Miles to odległość, jaką musi pokonać jedzenie, zanim trafi z miejsca produkcji do konsumenta. Wyobraź sobie, że wyruszasz w długą podróż. Twój wyjazd to dla kogoś inwestycja. Wstajesz więc wcześniej, jedziesz, lecisz i płyniesz, podróż cię zmienia, a na końcu trafiasz do obcych ludzi i musisz się uśmiechać. Jak banan. Ktoś zrywa go z drzewa, gdy jest jeszcze zielony, zabezpiecza w transporcie, banan dojrzewa podczas długiej podróży, a potem „uśmiechnięty” i atrakcyjny ląduje w supermarkecie na twoim osiedlu. Zakładając, że twój banan przyjechał z Kostaryki, pokonał ponad 10 tys. kilometrów, a benzyna wykorzystana do jego transportu podczas spalania wyemitowała do atmosfery od 630 (jeśli banan jechał pociągiem) do 2268 (jeśli leciał samolotem) kilogramów dwutlenku węgla. Wzmożony transport to także większe zanieczyszczenie środowiska i hałas. W dodatku owoce i warzywa transportowane przez wiele dni tracą cenne wartości odżywcze i witaminy, a żeby zapewnić im trwałość producenci używają wielu środków chemicznych.
Globalny rynek sprzyja dużym przedsiębiorcom, którzy kupują hurtowe ilości produktów spożywczych w miejscach, gdzie ich wyprodukowanie jest mało kosztowne (i gdzie rolnicy godzą się na niskie płace). Zwykle ma to miejsce w krajach gorzej rozwiniętych – to dlatego duże sieci handlowe wolą sprowadzić wspomnianą wołowinę z Argentyny – jej cena będzie niższa niż cena polskiego mięsa z ekologicznego gospodarstwa oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów. Klient zadowolony z ładnego wyglądu i niskiej ceny produktu rzadko zainteresuje się tym, skąd ów pochodzi. Interes się kręci, jedzenie krąży po świecie, a natura traci na tym najwięcej.
Dlaczego warto ograniczać food miles? (na podstawie Farmers Weekly)

  • więcej kilometrów = więcej spalanej benzyny
  • im więcej food miles, tym więcej czasu minęło od momentu zbiorów do zakupu produktu przez konsumenta – jedzenie straciło więc na świeżości i utraciło wiele wartości odżywczych
  • food miles uzależniają państwa od importu żywności, którą często można wyprodukować na miejscu
  • im mniej food miles, tym łatwiej sprawdzić, skąd dokładnie żywność pochodzi i monitorować cały proces produkcji
  • mniej food miles oznacza niższe koszty transportu, które ponoszą konsumenci
  • mniej food miles to także mniej samochodów w trasie i mniej wypadków
  • food miles to też transport samolotem, co oznacza hałas i duże ilości spalonego paliwa
  • food miles przyczyniają się do wycinania lasów tropikalnych (zamienianych na tereny uprawne)

Co możesz zrobić żeby ograniczyć food miles?

  • zwracać uwagę na kraj pochodzenia produktu, który kupujesz
  • kupować produkty sezonowe (np. truskawki jeść w czerwcu, a nie w styczniu)
  • robić zakupy blisko domu
  • pytać skąd pochodzi sprzedawana żywność
  • sadzić własne zioła
  • jeśli kupujesz jedzenie, które nie jest produkowane w Twoim kraju, kup w pierwszej kolejności to, które było transportowane statkiem albo koleją, ponieważ te dwa środki transportu produkują najmniej zanieczyszczeń

Dlaczego warto kupować lokalnie?

  • żeby jeść świeże i smaczne jedzenie – owoce i warzywa kupowane u lokalnych producentów mogą trafić do sprzedaży nawet w kilka godzin po zbiorze
  • żeby wzmacniać lokalną gospodarkę.

Żródło i więcej informacji znajdziesz na stronie: http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/food-miles-ja-juz-jade-ty-mnie-zjesz