Jadłospis

Zasady żywienia dzieci w przedszkolu

Zasady ogólne

Wychodzimy z założenia, że właściwy sposób odżywiania jest jednym 
z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy 
i społeczny dzieci. Przez właściwe odżywianie rozumiemy przede wszystkim dostarczenie dziecku energii i składników odżywczych w ilości pokrywającej jego zapotrzebowanie. Nie mniej istotny dla nas jest też urozmaicony i umiejętny dobór produktów w diecie dziecka, odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia i regularność ich spożywania, wielkość oferowanych dziecku porcji jedzenia, a także estetyka podanych posiłków. 
Nasze przedszkole stosując się do powyższych zasad oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie o stałych porach. Dzienne racje pokarmowe realizowane są w ok. 70% całodziennego zapotrzebowania pokarmowego i rozłożone na: śniadanie, obiad i podwieczorek. Ze względu na profilaktykę otyłości i nadwagi oraz innych przewlekłych chorób niezakaźnych, staramy się ograniczać w menu przedszkola m.in. sól – zastępując ją często ziołami, cukier - dosładzając miodem, tłuszcze. 
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci rekomendowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia  oraz  z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkachi zawierają:

Śniadanie:

  • mleko z dodatkiem produktów zbożowych (płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, pszenne)
  • pieczywo pszenne, razowe, żytnie, masło, 
  • wysokogatunkowe wędliny, sery, jaja, 
  • różne pasty,
  • warzywa, zioła,
  • herbatki owocowe, kawa zbożowa, kakao
  • jako dodatek - świeże owoce, warzywa

Obiad:

  • zupa (często zupy-kremy) z dużą ilością jarzyn, natki, ziół, 
  • drugie danie: produkty białkowe - mięso, ryby, jaja, sery, 
  • ziemniaki, kasze, makarony - durum,
  • nasiona strączkowe,
  • surówki z warzyw, owoców (często z dodatkiem ziół, nasion, oliwy z oliwek),
  • kompot owocowy.

Podwieczorek:

  • m.in. kisiele, sałatki owocowe, serki z dodatkami owoców, wanilii, ryż, kaszki, itp.
  • świeże owoce, muse owocowe,
  • kakao, naturalne soki owocowe, owocowo-warzywne,
  • jogurty naturalne,
  • rodzynki, orzechy, żurawina,

Nie zapominając o uwzględnieniu w codziennej diecie dzieci odpowiedniej ilości płynów, zadecydowaliśmy wraz z rodzicami o wyposażeniu przedszkola w dystrybutory z wodą źródlaną. Dystrybutory znajdują się w każdej sali, a nasi mali podopieczni mogą korzystać z nich w ciągu całego dnia bez ograniczeń.

UWAGA!
Szczegółowe dwudniowe jadłospisy umieszczone są „Kąciku dla Rodziców” w holu głównym przedszkola.