Kupuj lokalnie

Kupuj lokalnie

Żywność produkowana lokalnie i sprzedawana sezonowo pozwala ograniczyć food miles, czyli emisję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych oraz zużycie paliw kopalnych. Jest jeszcze jedna wada żywności, która przebyła tysiące kilometrów – zawiera wiele substancji konserwujących. Natomiast owoce i warzywa przeznaczone do transportu zrywane są zanim dojrzeją. Aby zachowały świeżość w trakcie długiej podróży, traktowane są różnymi środkami ochrony przed gniciem i insektami (także dlatego zaleca się mycie warzyw i owoców przed ich spożyciem). Takie owoce i warzywa smakują zupełnie inaczej niż te, które dojrzewały w środowisku naturalnym. Wybierając żywność lokalną, wiesz co jesz i komu zostawiasz swoje pieniądze oraz przyczyniasz się do: ochrony środowiska, rozwoju rynku lokalnego, tworzenia miejsc pracy oraz ograniczenia wpływu wielkich międzynarodowych korporacji na produkcję i handel żywnością.

Gdzie kupować?

W Polsce przybywa coraz więcej miejsc sprzedaży produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych. To nie tylko zwyczajne sklepy, ale także miejsca, gdzie można kupować żywność bezpośrednio od rolników. Bezpośrednia sprzedaż produktów rolnych z gospodarstw oznacza, że cena zawiera przede wszystkim koszt produktu i stanowi kwotę, jaką uzyska rolnik za nabywany przez konsumenta towar. Taki rodzaj sprzedaży eliminuje szereg pośredników oraz tworzy bliższe relacje między producentami a konsumentami.

Bazary i targi

Dzięki nim masz bezpośredni kontakt z rolnikami i producentami. Najczęściej rolnicy są chętni, by opowiedzieć, w jaki sposób wytwarzają swoją produkty, jak uprawiają różne odmiany oraz jak prowadzą gospodarstwo. Aby dowiedzieć się, gdzie i kiedy odbywają się targi w Twoim mieście, zadzwoń do samorządu lokalnego, przeszukaj lokalną prasę lub strony internetowe.

Bezpośrednio od rolnika

Coraz więcej osób zaopatruje się w produkty bezpośrednio od znanych sobie rolników w ich gospodarstwach lub przez dowóz produktów do miasta, a nawet domu. Dzięki takiej sprzedaży masz szansę zobaczyć, w jakich warunkach powstaje Twoja żywność, a rolnik nie musi martwić się o dystrybucję ani oddawać swoich zysków pośrednikom w sprzedaży. W ramach specjalnych inicjatyw rolnicy przygotowują dla stałych klientów paczki zawierające różne sezonowe produkty. Takie paczki są co jakiś czas dostarczane w umówione miejsce w mieście (może to być czyjś dom, sklep z ekologiczną żywnością, biuro stowarzyszenia). W Polsce powstaje coraz więcej tego typu inicjatyw. Zamówienia najczęściej składa się przez Internet, a nabywać można już niemal wszystkie produkty rolno-spożywcze. Żeby znaleźć stowarzyszenie rolników, którzy oferują paczki warzyw i owoców, zgłoś się do lokalnych organizacji, które promują rolnictwo ekologiczne lub poszukaj w Internecie.

 

Żródło: http://www.ekonsument.pl/materialy/publ_522_czas_na_zmiane.pdf